Groch przebrać, usuwając zanieczyszczenia, umyć, wsypać do naczynia, zalać chłodną przegotowaną wodą i pozostawić na noc.
Boczek pokrajać w plasterki. Groch nastawić do gotowania w tej samej wodzie, w której się moczył.
Marchew umyć oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, włożyć do gotującego się grochu. Cebulę obrać, opłukać, jedną z nich naszpikować goździkami. Przygotowane cebule również dodać do grochu wraz z połową plasterków boczku.
Ugotować do miękkości. Woda w trakcie gotowania powinna odparować. Gdyby nieco pozostało, to należy odlać. Pozostawioną połowę boczku lekko podsmażyć na patelni, obrumieniając każdy plasterek po obu stronach, dodać do grochu.
Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z grochem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać. Podawać na gorąco z dodatkiem sałatek warzywnych. Jako dodatek można podać ostry sos chrzanowy.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!