POTRAWA Z DORSZA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 Kilogram
Dorsza
20,00 dag
Cebuli
15,00 dag
Pieczarek
2,00 łyżka
Mąki
1,00 szt.
Sok z cytryny
2,00 szt.
Żółtka
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
5,00 dag
Oliwy
1,00 łyżka
Masła
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 Kilogram Dorsza20,00 dag Cebuli15,00 dag Pieczarek2,00 łyżka Mąki1,00 szt. Sok z cytryny2,00 szt. Żółtka4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki5,00 dag Oliwy1,00 łyżka Masła1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
POTRAWA Z DORSZA
  1. Ryby mrożone opłukać, ułożyć na półmisku i pozostawić w dolnej części lodówki do rozmarznięcia. Rozmrożone lub świeże dorsze oczyścić, odkrajać głowy, płetwy i ogony. Z przygotowanych ryb zdjąć skórę.
  2. Ułożyć kolejno tuszki na desce, skrajać filety. Filety pokrajać w poprzek na porcje. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i lekko podrumienić na oliwie. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno poszatkować, dodać do cebuli, wymieszać.
  3. . Dusić pod przykryciem przez 5 minut, podlać 2 szklankami wody, zagotować. Do wrzątku włożyć rybę, osolić, gotować 10—15 minut.
  4. Sos zagęścić dodatkiem mąki, zagotować, odstawić, zaciągnąć sos żółtkami, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Wyłożyć na salaterkę, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem ryżu na sypko i surówek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*