PORY ZAPIEKANE Z JAJAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Por
3,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
20,00 dag
Mąka
10,00 dag
Masło
2,00 szt.
Żółtko
0,25 l
Mleko
12,00 dag
Śmietana
2,00 dag
Bułka tarta
1,00 szt.
Natka pietruszki
1,00 łyż.
Gałka muszkatołowa
100,00 dag Por3,00 szt. Jajko ugotowane na twardo20,00 dag Mąka10,00 dag Masło2,00 szt. Żółtko0,25 l Mleko12,00 dag Śmietana2,00 dag Bułka tarta1,00 szt. Natka pietruszki1,00 łyż. Gałka muszkatołowa
PORY ZAPIEKANE Z JAJAMI
  1. Mąkę przesiać na stolnicy, dodać masło, posiekać dokładnie, dodać surowe żółtka, zagnieść ciasto, uformować kulę i pozostawić na około pół godziny w lodówce. Pory oczyścić, umyć bardzo dokładnie, sprawdzając, czy pod zewnętrznymi liśćmi nie pozostały resztki ziemi.
  2. Przygotowane pory pokrajać w poprzek na kawałki długości około 3—4 cm, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować przez około 5 minut, ostudzić, odcedzić.
  3. Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia (ciasto powinno lekko zachodzić na boki naczynia), wstawić do nagrzanego piekarnika. Powierzchnia ciasta powinna się lekko zrumienić.
  4. Łyżkę masła stopić w rondelku, dodać łyżkę mąki, wymieszać na ogniu, dodawać stopniowo mleko w trakcie ustawicznego mieszania. Gdy zawrze, odstawić, wymieszać z 10 dag sera, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową.
  5. Odcedzić pory, wymieszać z posiekanymi na twardo jajami i połową sosu, przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na lekko zrumienionym cieście, wyrównać powierzchnię, polać resztą sosu, posypać serem wymieszanym z tartą bułką, zapiec, posypać pietruszką. Podawać na gorąco z zieloną sałatą.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*