Mąkę przesiać na stolnicy, dodać masło, posiekać dokładnie, dodać surowe żółtka, zagnieść ciasto, uformować kulę i pozostawić na około pół godziny w lodówce. Pory oczyścić, umyć bardzo dokładnie, sprawdzając, czy pod zewnętrznymi liśćmi nie pozostały resztki ziemi.
Przygotowane pory pokrajać w poprzek na kawałki długości około 3—4 cm, wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować przez około 5 minut, ostudzić, odcedzić.
Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia (ciasto powinno lekko zachodzić na boki naczynia), wstawić do nagrzanego piekarnika. Powierzchnia ciasta powinna się lekko zrumienić.
Łyżkę masła stopić w rondelku, dodać łyżkę mąki, wymieszać na ogniu, dodawać stopniowo mleko w trakcie ustawicznego mieszania. Gdy zawrze, odstawić, wymieszać z 10 dag sera, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową.
Odcedzić pory, wymieszać z posiekanymi na twardo jajami i połową sosu, przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na lekko zrumienionym cieście, wyrównać powierzchnię, polać resztą sosu, posypać serem wymieszanym z tartą bułką, zapiec, posypać pietruszką. Podawać na gorąco z zieloną sałatą.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!