POMIDORY NADZIEWANE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
12,00 szt.
Pomidor
15,00 dag
Kasza perłowa
15,00 dag
Pieczarki
10,00 dag
Cebula
5,00 dag
Tłuszcz
1,00 szt.
Natka pietruszki
4,00 szt.
Jajko
2,00 dag
Utarty żółty ser
2,00 łyż.
Bazylia
2,00 łyż.
Estragon
0,25 l
Wywar z warzyw
10,00 dag
Śmietana
12,00 szt. Pomidor15,00 dag Kasza perłowa15,00 dag Pieczarki10,00 dag Cebula5,00 dag Tłuszcz1,00 szt. Natka pietruszki4,00 szt. Jajko2,00 dag Utarty żółty ser2,00 łyż. Bazylia2,00 łyż. Estragon0,25 l Wywar z warzyw10,00 dag Śmietana
POMIDORY NADZIEWANE
  1. Kaszę perłową przebrać, umyć, ugotować na sypko. Jaja 'ugotować na twardo. Cebulę obrać, opłukać, drobniutko posiekać, lekko poddusić z dodatkiem 1/2 łyżki tłuszczu.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, cieniutko poszatkować, dodać do podduszonej cebuli, udusić pod przykryciem, osolić. Jaja obrać ze skorupek, drobno posiekać, wymieszać z ugotowaną na sypko kaszą, dodać posiekane jaja, pieczarki, zieloną pietruszkę i 1/3 utartego sera, wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Wybrać zdrowe, duże, okrągłe pomidory, umyć, skrajać piętki, wydrążyć miąższ łyżeczką. Przygotowane pomidory lekko oprószyć solą i pieprzem, napełnić nadzieniem, ułożyć na żaroodpornym półmisku, posmarowanym tłuszczem.
  4. Każdy pomidor przykryć skrajaną piętką, skropić tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Po kilkunastu minutach wyjąć, podlać wywarem z warzyw, ponownie wstawić do piekarnika, dopiec.
  5. Wydrążony miąższ pomidorowy rozgotować od razu po wydrążeniu, W trakcie gotowania odparować około 1/4 objętości. Zagęszczone pomidory wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Upieczone pomidory polać sosem, posypać posiekaną bazylią z estragonem. Podawać na tym samym półmisku, na którym potrawa była zapiekana.
  7. Pomidory nadziewane podaje się na gorącą przystawkę lub jako samodzielną potrawę na obiad czy kolację. Wówczas jako dodatek należy podać ziemniaki gotowane w całości lub puree i surówkę z ogórków lub sałatę.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*