PIZZA PIECZARKOWA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
20 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
2 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Mąka
2,00 dag
Drożdże
5,00 łyżka
Oliwa
30,00 dag
Pieczarki
1,00 łyżka
Masło
30,00 dag
Ser żółty
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
30,00 dag Mąka2,00 dag Drożdże5,00 łyżka Oliwa30,00 dag Pieczarki1,00 łyżka Masło30,00 dag Ser żółty1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz
PIZZA PIECZARKOWA
  1. Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać na połówki, lekko podsmażyć na oliwie, po obrumienieniu dodać masło (margarynę), odstawić, osolić.
  2. Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże. Wyrabiać drewnianą łyżką, do- dając wodę i 4—5 łyżek oliwy. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstego ciasta drożdżowego.
  3. Przygotowane ciasto rozprowadzić (za pomocą drewnianej łyżki, posmarowanej oliwą), na tortownicy lub na małych porcjowych patelenkach, oprószyć solą i pieprzem. Kto woli, może sól i pieprz dodać do ciasta w trakcie wyrabiania.
  4. Na powierzchni przygotowanych placków rozłożyć równomiernie pieczarki i przykryć utartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc równomiernie na jasnozłoty kolor.
  5. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem, zimnego ostrego sosu pomidorowego i sałaty zielonej lub surówki z cykorii. Pizzę podamy gościom pod czerwone wytrawne wino.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*