Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże, zarobić, dolewając wodę i oliwę, dodać nieco pieprzu, wyrobić drewnianą łyżką, uzyskując konsystencję ciasta drożdżowego.
Przygotowane ciasto rozprowadzić na posmarowanej tłuszczem tortownicy lub w małych porcjowych patelenkach. Powierzchnię ciasta posmarować pastą pomidorową lub ketchupem.
Dodatki te można zastąpić obranymi ze skórki i pokrajanymi w plasterki pomidorami. Plasterki pomidorów trzeba posypać solą i pieprzem.
Na pomidorowej powierzchni ułożyć pokrajane wzdłuż parówki albo szynkę, obkładając kaparami i pokrajanymi oliwkami, posypać serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem surówki z sałaty lub cykorii.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!