PIEROGI Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Czas przygotowania
60 minut
Czas gotowania
25 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
3,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
2,00 szt.
Ząbek czosnku
2,00 łyżka
Koncentratu pomidorowego
2,00 łyżka
Tłuszczu
15,00 dag
Śmietany
35,00 dag
Cebula
1,00 szt.
Jajko
10,00 dag
Bułki tartej
25,00 dag
Mięso gotowane wieprzowe
1,00 szt.
Jajko
40,00 dag
Mąki
10,00 dag
Utarty żółty ser
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
1,00 szczypt
Tymianek
3,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki2,00 szt. Ząbek czosnku2,00 łyżka Koncentratu pomidorowego2,00 łyżka Tłuszczu15,00 dag Śmietany35,00 dag Cebula1,00 szt. Jajko10,00 dag Bułki tartej25,00 dag Mięso gotowane wieprzowe1,00 szt. Jajko40,00 dag Mąki10,00 dag Utarty żółty ser1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Pieprz1,00 szczypt Tymianek
PIEROGI Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM
  1. Ugotowane mięso zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, osolić i lekko podrumienić z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu. Połączyć cebulę z mięsem, dodać jajko, tartą bułkę i 2-3 łyżki śmietany, przyprawić solą i pieprzem.
  2. Z przesianej mąki, jajka i wody zagnieść ciasto pierogowe, dobrze wyrobić. Cienko wałkować partiami. Na rozwałkowanym placku układać rzędem niewielkie kulki mięsa, a następnie wykrawać pierożki foremką, szklanką lub radełkiem i zlepić brzegi.
  3. Uformowane pierożki ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na ogrzaną salaterkę lub półmisek, polać sosem pomidorowym.
  4. Sos. 20 dag cebuli obrać, opłukać i pokrajać jak najdrobniej, osolić, wsypać na suchą patelnię lub do rondelka, podgrzewać mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać łyżkę tłuszczu i drobno posiekany czosnek oraz pietruszkę, wymieszać, dodając jednocześnie około 3/4 szklanki gorącej wody lub wywaru z warzyw, koncentrat pomidorowy i tymianek.
  5. Gotować parę minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z 1/3 utartego sera. Polane sosem pierogi posypać pozostawionym serem i od razu podawać z dodatkiem surówki białej kapusty lub z porów. Zamiast pasty pomidorowej można wykorzystać przecier (1 szklanka). Wówczas nie dodaje się płynu.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*