Ugotowane mięso zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, osolić i lekko podrumienić z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu. Połączyć cebulę z mięsem, dodać jajko, tartą bułkę i 2-3 łyżki śmietany, przyprawić solą i pieprzem.
Z przesianej mąki, jajka i wody zagnieść ciasto pierogowe, dobrze wyrobić. Cienko wałkować partiami. Na rozwałkowanym placku układać rzędem niewielkie kulki mięsa, a następnie wykrawać pierożki foremką, szklanką lub radełkiem i zlepić brzegi.
Uformowane pierożki ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na ogrzaną salaterkę lub półmisek, polać sosem pomidorowym.
Sos. 20 dag cebuli obrać, opłukać i pokrajać jak najdrobniej, osolić, wsypać na suchą patelnię lub do rondelka, podgrzewać mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać łyżkę tłuszczu i drobno posiekany czosnek oraz pietruszkę, wymieszać, dodając jednocześnie około 3/4 szklanki gorącej wody lub wywaru z warzyw, koncentrat pomidorowy i tymianek.
Gotować parę minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z 1/3 utartego sera. Polane sosem pierogi posypać pozostawionym serem i od razu podawać z dodatkiem surówki białej kapusty lub z porów. Zamiast pasty pomidorowej można wykorzystać przecier (1 szklanka). Wówczas nie dodaje się płynu.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!