PIECZEŃ KASZTELAŃSKA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
120 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Wołowina bez kości
28,00 dag
Marchew
10,00 dag
Smalec
2,00 dag
Mąka
0,08 l
Wino białe wytrawne
3,00 dag
Koncentrat pomidorowy
15,00 dag
Cebula
4,50 dag
Olej
9,00 dag
Pietruszka
1,00 łyż.
Cukier
2,00 szt.
Liść laurowy
2,00 szt.
Ziele angielskie
1,00 łyżka
Majeranek
100,00 dag Wołowina bez kości28,00 dag Marchew10,00 dag Smalec2,00 dag Mąka0,08 l Wino białe wytrawne3,00 dag Koncentrat pomidorowy15,00 dag Cebula4,50 dag Olej9,00 dag Pietruszka1,00 łyż. Cukier2,00 szt. Liść laurowy2,00 szt. Ziele angielskie1,00 łyżka Majeranek
PIECZEŃ KASZTELAŃSKA
  1. Warzywa do zaprawy pokroić w talarki. Dodać do nich olej i przyprawy.
  2. Uformowane mięso obłożyć zaprawą, pozostawić na 1—2 doby w chłodnym miejscu.
  3. Marchew do pieczenia pokroić w wąskie paski. Przygotowaną marchwią naszpikować mięso wzdłuż włókien, posolić, oprószyć mąką, obsmażyć na smalcu.
  4. Przełożyć do rondla wraz z warzywami z zaprawy, podlać wrzącą wodą i dusić do miękkości.
  5. Sporządzić jasnozłotą zasmażkę, zagęścić nią sos, dodać koncentrat pomidorowy i wino.
  6. Wyjąć mięso i porcjować, krojąc w poprzek włókien. Sos doprawić do smaku. Podawać w sosie z ziemniakami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*