PAMPUCHY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Mąka
2,50 dag
Drożdże
2,00 dag
Olej
2,00 szt.
Żółtko
4,00 dag
Mąka
1,00 łyżka
Cukier
25,00 dag Mąka2,50 dag Drożdże2,00 dag Olej2,00 szt. Żółtko4,00 dag Mąka1,00 łyżka Cukier
PAMPUCHY
  1. Drożdże rozmieszać z częścią mąki, mleka i z cukrem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę mąki, mleka oraz żółtka i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie lśniące.
  3. Do ciasta wlać olej i jeszcze kilka minut wyrabiać; odstawić do wyrośnięcia.
  4. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek, pokroić, robić kule o średnicy 5—6 cm.
  5. Garnek z wrzącą wodą obwiązać gazą, na gazie układać pampuchy. Przykryć je głębokim naczyniem i gotować na parze.
  6. Podawać ze śmietaną albo jako dodatek do potraw mięsnych pieczonych lub drobiu.
  7. Można również sporządzać pampuchy z różnymi nadzieniami, słonymi lub słodkimi (owocami).

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*