OSTRY SOS POMIDOROWY

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Dodatek
Autor
Opublikowano
1,00 szt.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 szt.
Cukier
1,00 szt.
Pieprz
1,00 szt.
Sól
0,50 łyż.
Bazylia
2,00 szt.
Goździk
0,50 łyż.
Estragon
10,00 dag
Seler
3,00 łyżka
Oliwa
25,00 dag
Cebula
3,00 szt.
Ząbek czosnku
15,00 dag
Papryka
50,00 dag
Pomidor
1,00 szt. Posiekana zielona pietruszka1,00 szt. Cukier1,00 szt. Pieprz1,00 szt. Sól0,50 łyż. Bazylia2,00 szt. Goździk0,50 łyż. Estragon10,00 dag Seler3,00 łyżka Oliwa25,00 dag Cebula3,00 szt. Ząbek czosnku15,00 dag Papryka50,00 dag Pomidor
OSTRY SOS POMIDOROWY
  1. Seler umyć, obrać, pokrajać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Paprykę mrożoną opłukać, pokrajać.
  2. Przygotowane warzywa włożyć do rondla, osolić, dodać oliwę, dusić kilka minut, po czym zalać szklanką wrzącej wody lub rosołu. Gotować pod przykryciem.
  3. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do gotujących się warzyw wraz z estragonem, bazylią i goździkami. Gotować przez 10—15 minut, po czym przetrzeć sos przez sito.
  4. Dodać roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, pamiętając, że sos powinien być bardzo ostry.
  5. Podawać do potraw z ryb, zwłaszcza pieczonych, potraw mącznych, potraw z kasz, zapiekanek, budyniów itp.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*