Seler umyć, obrać, pokrajać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Paprykę mrożoną opłukać, pokrajać.
Przygotowane warzywa włożyć do rondla, osolić, dodać oliwę, dusić kilka minut, po czym zalać szklanką wrzącej wody lub rosołu. Gotować pod przykryciem.
Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do gotujących się warzyw wraz z estragonem, bazylią i goździkami. Gotować przez 10—15 minut, po czym przetrzeć sos przez sito.
Dodać roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, pamiętając, że sos powinien być bardzo ostry.
Podawać do potraw z ryb, zwłaszcza pieczonych, potraw mącznych, potraw z kasz, zapiekanek, budyniów itp.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!