NALEŚNIKI ZAPIEKANE „NA OSTRO”

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Mąka
3,00 szt.
Jajko
0,25 l
Mleko
0,25 l
Woda
3,00 łyż.
Olej
100,00 dag
Cukinia
30,00 dag
Cebula
2,00 łyż.
Tłuszcz
3,00 łyżka
Pasta pomidorowa
5,00 szt.
Ząbek czosnku
1,00 łyż.
Estragon
1,00 łyż.
Bazylia
3,00 szt.
Goździk
3,00 szt.
Ziele angielskie
3,00 łyż.
Papryka ostra
25,00 dag Mąka3,00 szt. Jajko0,25 l Mleko0,25 l Woda3,00 łyż. Olej100,00 dag Cukinia30,00 dag Cebula2,00 łyż. Tłuszcz3,00 łyżka Pasta pomidorowa5,00 szt. Ząbek czosnku1,00 łyż. Estragon1,00 łyż. Bazylia3,00 szt. Goździk3,00 szt. Ziele angielskie3,00 łyż. Papryka ostra
NALEŚNIKI ZAPIEKANE „NA OSTRO”
  1. Naleśniki przygotować i usmażyć jak wyżej. Cebulę obrać, opłukać, posiekać bardzo drobno, wsypać na suchą patelnię, podgrzewać mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodać tłuszcz, lekko podrumienić.
  2. Cukinię lub dynię makaronową (młode sztuki) umyć, odkrajać resztki dna kwiatowego i szypułki. Owoce pokrajać w cienkie półkrążki, włożyć do rondla, dodać cebulę, osolić, udusić do miękkości.
  3. W trakcie duszenia wytworzony płyn powinien odparować. Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową, przyprawy i drobno posiekany czosnek. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i chilli łub papryką.
  4. Żaroodporne naczynie (o odpowiedniej średnicy) posmarować tłuszczem i układać w nim naleśniki, przekładając je uduszoną jarzyną.
  5. Pierwszą i ostatnią warstwą powinien stanowić naleśnik. Wstawić do piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Wyłożyć zapiekankę na półmisek i od razu podawać z dodatkiem surówki z ogórków lub sałaty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*