Naleśniki przygotować i usmażyć jak wyżej. Cebulę obrać, opłukać, posiekać bardzo drobno, wsypać na suchą patelnię, podgrzewać mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodać tłuszcz, lekko podrumienić.
Cukinię lub dynię makaronową (młode sztuki) umyć, odkrajać resztki dna kwiatowego i szypułki. Owoce pokrajać w cienkie półkrążki, włożyć do rondla, dodać cebulę, osolić, udusić do miękkości.
W trakcie duszenia wytworzony płyn powinien odparować. Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową, przyprawy i drobno posiekany czosnek. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i chilli łub papryką.
Żaroodporne naczynie (o odpowiedniej średnicy) posmarować tłuszczem i układać w nim naleśniki, przekładając je uduszoną jarzyną.
Pierwszą i ostatnią warstwą powinien stanowić naleśnik. Wstawić do piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Wyłożyć zapiekankę na półmisek i od razu podawać z dodatkiem surówki z ogórków lub sałaty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!