NALEŚNIKI TRADYCYJNE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Mąka
4,00 szt.
Jajko
2,00 szk.
Mleko
1,00 szk.
Woda
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Cukier
5,00 łyżka
Olej
30,00 dag Mąka4,00 szt. Jajko2,00 szk. Mleko1,00 szk. Woda1,00 szczypt Sól1,00 szczypt Cukier5,00 łyżka Olej
NALEŚNIKI TRADYCYJNE
  1. Jaja umyć, wylewać kolejno do miseczki. Mąkę przesiać, wsypać do wysokiego naczynia, dodać jaja i połowę mleka, 2 łyżki cukru, szczyptę soli i rozmieszać trzepaczką lub mikserem na jednolite ciasto, dodając resztę płynu. Pozostawić na 15 minut.
  2. Smażyć naleśniki, wlewając ciasto małą łyżką wazową na rozgrzaną patelnię, smarowaną każdorazowo kawałkiem słoniny, umocowanym na widelcu. Rozprowadzać ciasto równomiernie szybkim ruchem patelni.
  3. Często obserwuje się zlewanie nadmiaru ciasta z patelni z powrotem do naczynia z ciastem. Nie jest to sposób praktyczny. Najlepiej ciasto wlewać najmniejszą łyżką i stopniowo dozować.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*