NALEŚNIKI Z RUSKIM NADZIENIEM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Mąka
3,00 szt.
Jajko
0,25 l
Mleko
0,25 l
Woda
3,00 łyżka
Olej
30,00 dag
Ziemniaki gotowane
40,00 dag
Ser biały
20,00 dag
Cebula
1,00 łyżka
Tłuszcz
3,00 łyżka
Posiekana zielona pietruszka
25,00 dag Mąka3,00 szt. Jajko0,25 l Mleko0,25 l Woda3,00 łyżka Olej30,00 dag Ziemniaki gotowane40,00 dag Ser biały20,00 dag Cebula1,00 łyżka Tłuszcz3,00 łyżka Posiekana zielona pietruszka
NALEŚNIKI Z RUSKIM NADZIENIEM
  1. Mąkę przesiać, wsypać do wysokiego naczynia, dodać jaja, nieco soli, 1/2 łyżeczki cukru, olej i mleko. Rozmieszać dokładnie trzepaczką lub zmiksować. Gładką masę rozprowadzić dodatkiem wody. Przykryć i pozostawić ciasto na około 1/2 godziny.
  2. Ugotowane ziemniaki ostudzić i wraz z serem zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, osolić, wsypać na patelnię, podgrzewać, często mieszając drewnianą łyżką.
  3. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać nieco tłuszczu i chwilę poddusić. Przygotowaną cebulę wymieszać z masą serowo-ziemniaczaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Amatorzy mogą dodać do masy kilka łyżek posiekanego szczypiorku.
  4. Sprawdzić gęstość ciasta naleśnikowego, ewentualnie dodać nieco wody, wymieszać. Patelnię o średnicy 18— 20 cm lekko posmarować tłuszczem (robi się to jedynie przed smażeniem pierwszego naleśnika), rozgrzać.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlewać kolejno porcje ciasta, najlepiej za pomocą najmniejszej chochelki. Rozprowadzić je równomiernie, poruszając patelnią. Smażyć na małym ogniu.
  6. Gdy powierzchnia naleśnika obeschnie, odwrócić, zrumienić, układać kolejne naleśniki na talerzu, jeden na drugim.
  7. Po usmażeniu całej porcji smarować naleśniki przygotowaną masą, zwijać w ruloniki, układać na żaroodpornym półmisku, formując z nich piramidkę, skropić lekko tłuszczem (1 łyżeczka), wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec.
  8. Podawać na gorąco z dodatkiem zielonej sałaty ze świeżym ogórkiem lub surówką z cykorii. Pożądanym dodatkiem będzie sos, np. grzybowy.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*