Mąkę przesiać, wsypać do wysokiego naczynia, dodać jaja, nieco soli, 1/2 łyżeczki cukru, olej i mleko. Rozmieszać dokładnie trzepaczką lub zmiksować. Gładką masę rozprowadzić dodatkiem wody. Przykryć i pozostawić ciasto na około 1/2 godziny.
Ugotowane ziemniaki ostudzić i wraz z serem zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, osolić, wsypać na patelnię, podgrzewać, często mieszając drewnianą łyżką.
Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać nieco tłuszczu i chwilę poddusić. Przygotowaną cebulę wymieszać z masą serowo-ziemniaczaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Amatorzy mogą dodać do masy kilka łyżek posiekanego szczypiorku.
Sprawdzić gęstość ciasta naleśnikowego, ewentualnie dodać nieco wody, wymieszać. Patelnię o średnicy 18— 20 cm lekko posmarować tłuszczem (robi się to jedynie przed smażeniem pierwszego naleśnika), rozgrzać.
Na rozgrzaną patelnię wlewać kolejno porcje ciasta, najlepiej za pomocą najmniejszej chochelki. Rozprowadzić je równomiernie, poruszając patelnią. Smażyć na małym ogniu.
Gdy powierzchnia naleśnika obeschnie, odwrócić, zrumienić, układać kolejne naleśniki na talerzu, jeden na drugim.
Po usmażeniu całej porcji smarować naleśniki przygotowaną masą, zwijać w ruloniki, układać na żaroodpornym półmisku, formując z nich piramidkę, skropić lekko tłuszczem (1 łyżeczka), wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec.
Podawać na gorąco z dodatkiem zielonej sałaty ze świeżym ogórkiem lub surówką z cykorii. Pożądanym dodatkiem będzie sos, np. grzybowy.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!