NALEŚNIKI NADZIEWANE DROBIEM

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
1,00 szk.
Śmietany
5,00 dag
Masło
20,00 dag
Pieczarki
30,00 dag
Kurczak
0,50 łyż.
Sól
1,00 łyż.
Cukier
5,00 łyżka
Oliwa
1,00 szk.
Woda
3,00 szt.
Jajka
25,00 dag
Mąki
0,50 szk.
Śmietanki
3,00 łyżka
Posiekana zielona pietruszka
2,00 łyżka
Utarty żółty ser
1,00 szt.
Żółtko
1,00 szczypt
Sól
1,00 szczypt
Pieprz
NALEŚNIKI NADZIEWANE DROBIEM
  1. Z przesianej mąki, jaj, mleka, wody i oliwy lub oleju ubić ciasto naleśnikowe. Pod pierwszy naleśnik lekko posmarować patelnię oliwą, rozgrzać, wlać cienką warstwę ciasta, po podsmażeniu odwrócić. Pozostałe naleśniki smażyć bez tłuszczu. Układać jeden na drugim.
  2. Mięso kury zemleć w maszynce do mięsa. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno poszatkować i udusić z dodatkiem masła, pod koniec duszenia dodać śmietankę, wymieszać ze zmielonym mięsem i zieloną pietruszką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Usmażone naleśniki napełniać kolejno przygotowanym nadzieniem, zakładać boki ciasta, składać naleśniki w „chusteczkę”, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem przygotowanym jak niżej.
  4. . Śmietanę wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Powierzchnię sosu posypać równomiernie utartym serem tylżyckim lub mazurskim. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec, rumieniąc równomiernie.
  5. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem sałatek z warzyw lub surówek. Do napełniania naleśników można także przyrządzać nadzienie z innych mięs, grzybów, kapusty lub żółtych serów.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*