Z przesianej mąki, jaj, mleka, wody i oliwy lub oleju ubić ciasto naleśnikowe. Pod pierwszy naleśnik lekko posmarować patelnię oliwą, rozgrzać, wlać cienką warstwę ciasta, po podsmażeniu odwrócić. Pozostałe naleśniki smażyć bez tłuszczu. Układać jeden na drugim.
Mięso kury zemleć w maszynce do mięsa. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno poszatkować i udusić z dodatkiem masła, pod koniec duszenia dodać śmietankę, wymieszać ze zmielonym mięsem i zieloną pietruszką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Usmażone naleśniki napełniać kolejno przygotowanym nadzieniem, zakładać boki ciasta, składać naleśniki w „chusteczkę”, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem przygotowanym jak niżej.
. Śmietanę wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Powierzchnię sosu posypać równomiernie utartym serem tylżyckim lub mazurskim. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec, rumieniąc równomiernie.
Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem sałatek z warzyw lub surówek. Do napełniania naleśników można także przyrządzać nadzienie z innych mięs, grzybów, kapusty lub żółtych serów.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!