LENIWE PIEROGI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
20 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
75,00 dag
Sera białego
3,00 szt.
Jajka
20,00 dag
Mąki
2,00 łyżka
Masła
3,00 łyżka
Bułki tartej
1,00 szczypt
Soli
75,00 dag Sera białego3,00 szt. Jajka20,00 dag Mąki2,00 łyżka Masła3,00 łyżka Bułki tartej1,00 szczypt Soli
LENIWE PIEROGI
  1. Ser pokrajać, zemleć w maszynce do mięsa. Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Mąkę przesiać. Do masy serowej dodać jaja i mąkę (pozostawiając 3 łyżki do podsypywania). Zarobić ciasto nożem. Zagnieść.
  2. Na stolnicy podsypanej mąką formować z ciasta wałki, spłaszczyć nożem do szerokości 2-3 cm. Na powierzchni wałka odcisnąć kratkę (tępą stroną noża, zanurzonego w mące). Krajać pierogi kwadratowe lub w kształcie rombów.
  3. Uformowane „pierogi” gotować, wkładając do wrzącej osolonej. wody. Po zawrzeniu gotować kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane wyjmować cedzakową łyżką, dobrze odcedzić. Układać na ogrzanym półmisku, posypywać zrumienioną na suchej patelni tartą bułką i polewać masłem (margaryną).
  4. Masło można zastąpić gęstą śmietaną. Jako dodatek podać surówkę z marchwi, sałatę lub surówkę z cykorii. Według wyżej podanej proporcji można przyrządzić leniwe pierogi bardziej pulchne i delikatne.
  5. W tym celu masę serową trzeba wymieszać z żółtkami, białka ubić na pianę. Sztywną pianę dodaje się do masy na przemian z mąką. Niektórzy jadają pierogi na słodko ze śmietaną i dżemem lub surówką owocową.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*