ŁAZANKI Z PIECZARKAMI I JAJKAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
20 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Mąka
3,00 szt.
Jajko
25,00 dag
Pieczarki
25,00 dag
Cebula
4,00 dag
Tłuszcz
4,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
1,00 szt.
Natka pietruszki
0,50 l
Mleko
40,00 dag Mąka3,00 szt. Jajko25,00 dag Pieczarki25,00 dag Cebula4,00 dag Tłuszcz4,00 szt. Jajko ugotowane na twardo1,00 szt. Natka pietruszki0,50 l Mleko
ŁAZANKI Z PIECZARKAMI I JAJKAMI
  1. Mąkę przesiać, uformować na stolnicy wianuszek, do środka wlać zawartość dwóch jaj i dodać około 1/2 szklanki wody, zarobić ciasto nożem, zagnieść starannie i cienko rozwałkować, lekko podsypując mąką.
  2. Placki ułożyć na czystej ściereczce, żeby nieco pode- schły, następnie zwinąć placki w rulony. Pokrajać w poprzek w paski szerokości około 1 cm. Paski pokrajać w kwadraciki, rozrzucić na stolnicy.
  3. Ugotować, wrzucając do wrzącej osolonej wody. Ugotowane łazanki odcedzić, przelać letnią wodą i dokładnie osączyć. Cebulę oczyścić, umyć, osączyć, drobniutko pokrajać, osolić, wsypać na patelnię, podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, pod koniec duszenia dodać tłuszcz.
  4. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno posiekać, dodać do duszącej się cebuli. Dusić przez około 10 minut, odstawić.
  5. Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, drobno posiekać, wymieszać z uduszonymi pieczarkami i łazankami, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Przygotowaną potrawę wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego lekko tłuszczem lub wyłożonego folią aluminiową, wyrównać powierzchnię, zalać mlekiem lub śmietanką.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec, lekko rumieniąc. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu w tym samym naczyniu. Powierzchnię posypać zieleniną. Podawać z dodatkiem surówek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*