Mąkę przesiać, uformować na stolnicy wianuszek, do środka wlać zawartość dwóch jaj i dodać około 1/2 szklanki wody, zarobić ciasto nożem, zagnieść starannie i cienko rozwałkować, lekko podsypując mąką.
Placki ułożyć na czystej ściereczce, żeby nieco pode- schły, następnie zwinąć placki w rulony. Pokrajać w poprzek w paski szerokości około 1 cm. Paski pokrajać w kwadraciki, rozrzucić na stolnicy.
Ugotować, wrzucając do wrzącej osolonej wody. Ugotowane łazanki odcedzić, przelać letnią wodą i dokładnie osączyć. Cebulę oczyścić, umyć, osączyć, drobniutko pokrajać, osolić, wsypać na patelnię, podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, pod koniec duszenia dodać tłuszcz.
Pieczarki oczyścić, umyć, drobno posiekać, dodać do duszącej się cebuli. Dusić przez około 10 minut, odstawić.
Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek, drobno posiekać, wymieszać z uduszonymi pieczarkami i łazankami, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną potrawę wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego lekko tłuszczem lub wyłożonego folią aluminiową, wyrównać powierzchnię, zalać mlekiem lub śmietanką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec, lekko rumieniąc. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu w tym samym naczyniu. Powierzchnię posypać zieleniną. Podawać z dodatkiem surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!