LASAGNE PO POLSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Mąka
3,00 szt.
Jajko
10,00 dag
Cebula
15,00 dag
Marchew
15,00 dag
Seler
10,00 dag
Pietruszka
4,00 dag
Pasta pomidorowa
12,00 dag
Oliwa
1,00 szt.
Natka pietruszki
1,00 dag
Bazylia
1,00 dag
Estragon
2,00 szt.
Goździk
10,00 dag
Utarty żółty ser
0,15 l
Rosół
40,00 dag Mąka3,00 szt. Jajko10,00 dag Cebula15,00 dag Marchew15,00 dag Seler10,00 dag Pietruszka4,00 dag Pasta pomidorowa12,00 dag Oliwa1,00 szt. Natka pietruszki1,00 dag Bazylia1,00 dag Estragon2,00 szt. Goździk10,00 dag Utarty żółty ser0,15 l Rosół
LASAGNE PO POLSKU
  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Z mąki uformować wianuszek, wlać jaja, zarobić ciasto nożem, dodając stopniowo nieco wody. Zagnieść twarde ciasto, dobrze wyrabiając rękami. Rozwałkować niezbyt cienkie placki, podsypując mąką.
  2. Każdy placek pokrajać w kwadraty o boku około 4—5 cm. Przygotowane kwadraty włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować. Ugotowane ciasto powinno być twardawe — trzeba je odcedzić nie dogotowane, przepłukać letnią wodą.
  3. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami, osolić, wsypać do rondla, podlać oliwą lub olejem, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut (w trakcie duszenia warzywa się lekko podrumienią).
  4. Pod koniec duszenia dodać bazylię, estragon, goździki, posiekaną pietruszkę, nieco pieprzu i rosół. Dusić jeszcze kilka minut.
  5. Uduszone warzywa wymieszać z utartym serem, pastą pomidorową i ugotowanym ciastem, włożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika na około 15 minut. Podawać w tym samym naczyniu, w którym zapiekano potrawę. Jako dodatek podać zieloną sałatę, mizerię lub surówkę z białej kapusty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*