KRUPNIK JĘCZMIENNY NA PODROBACH

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Podróbek z drobiu
10,00 dag
Kaszy perłowej
70,00 dag
Warzyw mieszanych
1,00 szk.
Mleka
0,50 Szklanki
Śmietany
1,00 łyżka
Tłuszczu
0,50 Kilogram
Ziemniaków
8,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
30,00 dag Podróbek z drobiu10,00 dag Kaszy perłowej70,00 dag Warzyw mieszanych1,00 szk. Mleka0,50 Szklanki Śmietany1,00 łyżka Tłuszczu0,50 Kilogram Ziemniaków8,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
KRUPNIK JĘCZMIENNY NA PODROBACH
  1. Kaszę przebrać, usuwając zanieczyszczenia, umyć, osączyć, wsypać do zimnej wody (około 2-3 szklanek), gotować na wolnym ogniu przez około 1 1/2 godziny. Pod koniec gotowania osolić.
  2. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w drobny makaronik albo rozdrobnić na szatkownicy do warzyw (w paski), wsypać do rondla, dodać tłuszczu, poddusić przez kilka minut.
  3. Podroby umyć. Żołądki i wątróbki pokrajać w plasterki. Szyjki i skrzydełka przekrajać na połówki. Przygotowane podroby dodać do duszących się warzyw. Udusić do miękkości.
  4. Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać w drobne słupki lub kostkę, dodać do gotującej się kaszy (po jej osoleniu). Ugotować. Ugotowaną kaszę z ziemniakami połączyć z warzywami i podróbkami.
  5. Przygotowaną zupę połączyć ze słodkim przegotowanym mlekiem, dodać śmietanę, wymieszać, przyprawić do smaku solą. Zupę należy podawać bezpośrednio po ugotowaniu, powinna być bardzo gorąca. Do każdej porcji trzeba wsypać odpowiednią ilość posiekanej pietruszki. Podawać z dodatkiem ciemnego pieczywa.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*