Kaszę przebrać, usuwając zanieczyszczenia, umyć,
osączyć, wsypać do zimnej wody (około 2-3 szklanek), gotować na wolnym ogniu przez około 1 1/2 godziny. Pod koniec gotowania osolić.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w drobny makaronik albo rozdrobnić na szatkownicy do warzyw (w paski), wsypać do rondla, dodać tłuszczu, poddusić przez kilka minut.
Podroby umyć. Żołądki i wątróbki pokrajać w plasterki. Szyjki i skrzydełka przekrajać na połówki. Przygotowane podroby dodać do duszących się warzyw. Udusić do miękkości.
Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać w drobne słupki lub kostkę, dodać do gotującej się kaszy (po jej osoleniu). Ugotować. Ugotowaną kaszę z ziemniakami połączyć z warzywami i podróbkami.
Przygotowaną zupę połączyć ze słodkim przegotowanym mlekiem, dodać śmietanę, wymieszać, przyprawić do smaku solą. Zupę należy podawać bezpośrednio po ugotowaniu, powinna być bardzo gorąca. Do każdej porcji trzeba wsypać odpowiednią ilość posiekanej pietruszki. Podawać z dodatkiem ciemnego pieczywa.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!