KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Ziemniaki gotowane
2,00 szt.
Jajko
15,00 dag
Cebula
5,00 dag
Tłuszcz
10,00 dag
Bułka tarta
1,00 szt.
Natka pietruszki
100,00 dag Ziemniaki gotowane2,00 szt. Jajko15,00 dag Cebula5,00 dag Tłuszcz10,00 dag Bułka tarta1,00 szt. Natka pietruszki
KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW
  1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać ze skórek, zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zrumienić na jasnozłoty kolor z dodatkiem tłuszczu.
  2. Do masy ziemniaczanej dodać jaja, zrumienioną cebulę, pietruszkę lub szczypiorek i 2—3 łyżki tartej bułki. Wymieszać dokładnie, wyrabiając drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Z przygotowanej masy uformować wałek o średnicy 8—10 cm, pokrajać w poprzek na plastry grubości około 2 cm. Z plastrów formować owalne lub okrągłe kotlety, otaczając je w tartej bułce.
  4. Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego lub korniszonowego i z surówkami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*