Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać ze skórek, zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zrumienić na jasnozłoty kolor z dodatkiem tłuszczu.
Do masy ziemniaczanej dodać jaja, zrumienioną cebulę, pietruszkę lub szczypiorek i 2—3 łyżki tartej bułki. Wymieszać dokładnie, wyrabiając drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy uformować wałek o średnicy 8—10 cm, pokrajać w poprzek na plastry grubości około 2 cm. Z plastrów formować owalne lub okrągłe kotlety, otaczając je w tartej bułce.
Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego lub korniszonowego i z surówkami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!