KOTLETY Z FASOLI LUB SOI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
20 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Fasola "Jaś"
3,00 szt.
Ząbek czosnku
1,00 szt.
Jajko
2,00 łyżka
Utarty żółty ser
10,00 dag
Cebula
1,00 łyż.
Olej
3,00 łyż.
Bułka tarta
5,00 łyż.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 łyż.
Papryka ostra
40,00 dag Fasola "Jaś"3,00 szt. Ząbek czosnku1,00 szt. Jajko2,00 łyżka Utarty żółty ser10,00 dag Cebula1,00 łyż. Olej3,00 łyż. Bułka tarta5,00 łyż. Posiekana zielona pietruszka1,00 łyż. Papryka ostra
KOTLETY Z FASOLI LUB SOI
  1. Fasolę czy soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić. Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce do mięsa.
  2. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić.
  3. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Gdyby „ciasto” było zbyt rzadkie, dodać łyżkę tartej bułki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli.
  4. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety, otaczając w tartej bułce. Smażyć na patelni.
  5. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby „doszły”, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.

One comment

  1. Anna said on 15 stycznia, 2019 Odpowiedz

    Ciekawy przepis. Wczoraj namoczylam fasolę. Zobaczymy czy się uda. Pozdrawia.

    No votes yet.
    Please wait...

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*