Ugotowane, ostudzone ziemniaki utłuc tłuczkiem perforowanym, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Jaja umyć, wylać kolejno ich zawartość do miseczki.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i zrumienić na jasnozłoty kolor z dodatkiem tłuszczu. Biały ser zmiażdżyć dokładnie tłuczkiem perforowanym do ziemniaków, rozetrzeć w donicy z dodatkiem cebuli. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicę posypaną dość grubo warstwą
mąki wyłożyć masę ziemniaczaną, formując wianuszek, do środka wsypać pozostałą mąkę, zrobić w niej wgłębienie i wlać jaja. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść.
Z przygotowanego ciasta formować wałki, krajać w poprzek na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszczać kolejno na dłoni, nakładać odpowiednią ilość nadzienia serowego, zlepiać, formując kuliste knedle. Układać na czystej ściereczce lub desce podsypanej mąką.
Uformowane knedle ugotować, wkładając do "wrzącej osolonej wody. Czas gotowania około 8 minut.
Odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać lekko zrumienioną słoninką lub posypać zrumienioną na suchej patelni tartą bułką i polać stopionym masłem. Podawać od razu po ugotowaniu z dodatkiem sałatek warzywnych lub surówek.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!