KLUSKI ZIEMNIACZANE ZWANE „KOPYTKAMI”

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
2 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
10,00 dag
Cebula
5,00 dag
Słonina
2,00 szt.
Jajko
2,00 łyżka
Mąka ziemniaczana
30,00 dag
Mąka
1,00 Kilogram
Ziemniaki gotowane
10,00 dag Cebula5,00 dag Słonina2,00 szt. Jajko2,00 łyżka Mąka ziemniaczana30,00 dag Mąka1,00 Kilogram Ziemniaki gotowane
KLUSKI ZIEMNIACZANE ZWANE „KOPYTKAMI”
  1. Ziemniaki ostudzić, utłuc perforowanym metalowym tłuczkiem, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa. Mąkę przesiać (pszenną i ziemniaczaną).
  2. Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do miseczki. Słoninę oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, stopić. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, dodać do stopionej słoniny, zrumienić na jasnozłoty kolor.
  3. Ziemniaki wyłożyć na stolnicę posypaną dość grubo mąką, uformować wianuszek, do środka wsypać resztę mąki, zrobić wgłębienie, wlać jaja, zarobić ciasto nożem. Gdy się składniki połączą, zagnieść szybko ręką. Powinno powstać gładkie pulchne ciasto o jednolitej konsystencji.
  4. Z ciasta formować wałki o średnicy około 3 cm, krajać w poprzek na równe kawałki. Z kawałków formować w dłoniach kulki. W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Uformowane kluski układać na desce posypanej mąką.
  5. Gotować bezpośrednio po uformowaniu, wkładając do wrzącej osolonej wody, ugotowane odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać słoniną z cebulą.
  6. Podawać od razu po ugotowaniu z dodatkiem surówki z kwaszonej czerwonej kapusty. Słoninę z cebulą można zastąpić sosem grzybowym lub walijskim.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*