KLUSKI GRYCZANE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
30,00 dag
Mąka gryczana
4,00 dag
Mąka pszenna
10,00 dag
Słonina
30,00 dag Mąka gryczana4,00 dag Mąka pszenna10,00 dag Słonina
KLUSKI GRYCZANE
  1. Mąkę gryczaną zmieszać z częścią mąki pszennej, dodać sól i równomiernie polewając wrzącą wodą — rozrabiać łyżką, aby powstała gładka masa.
  2. Odstawić masę do ostygnięcia. Następnie dodać resztę mąki pszennej oraz trochę letniej wody.
  3. Wyrobić gęste ciasto. Nabierać łyżką podłużne, cienkie porcje i kłaść do dużego garnka na gotującą, osoloną wodę.
  4. Ugotowane kluski odcedzić, włożyć na półmisek. Podawać polane stopioną słoniną.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*