- Czas przygotowania
- 20 minut
- Czas gotowania
- 15 minut
- Poziom trudności
- łatwy
- Porcje
- 4 osoby
- Posiłek
- Kolacja
- Autor
- Opublikowano
- 11 maja 2017
- 30,00 dag
- Mąka gryczana
- 4,00 dag
- Mąka pszenna
- 10,00 dag
- Słonina

- Mąkę gryczaną zmieszać z częścią mąki pszennej, dodać sól i równomiernie polewając wrzącą wodą — rozrabiać łyżką, aby powstała gładka masa.
- Odstawić masę do ostygnięcia. Następnie dodać resztę mąki pszennej oraz trochę letniej wody.
- Wyrobić gęste ciasto. Nabierać łyżką podłużne, cienkie porcje i kłaść do dużego garnka na gotującą, osoloną wodę.
- Ugotowane kluski odcedzić, włożyć na półmisek. Podawać polane stopioną słoniną.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!