KIEŁBASA BIAŁA W SOSIE POLSKIM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
6 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
80,00 dag
Kiełbasa biała surowa
0,50 l
Piwo jasne
0,13 l
Woda
8,00 dag
Tłuszcz
8,00 dag
Cebula
1,50 dag
Cukier
1,00 dag
Mąka
80,00 dag Kiełbasa biała surowa0,50 l Piwo jasne0,13 l Woda8,00 dag Tłuszcz8,00 dag Cebula1,50 dag Cukier1,00 dag Mąka
KIEŁBASA BIAŁA W SOSIE POLSKIM
  1. Kiełbasę włożyć do rondla, zalać piwem i wodą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, gotować pod przykryciem około 20 minut. Kiełbasę wyjąć.
  2. Sporządzić rumianą zasmażkę z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić ją przecedzonym wywarem z kiełbasy, dodać do niej przetartą cebulę i pozostałe dodatki.
  3. Do otrzymanego sosu dodać karmel, Karmel przyrządza się w sposób następujący: cukier kryształ wsypuje się do rondelka i smaży, aż się zrumieni na ciemnozłoty kolor (cukier należy stale mieszać, aby się nie przypalił).
  4. Po zestawieniu z ognia dodaje się tyle wody, ile jest potrzebne do sporządzanej potrawy.
  5. Sos zagotować, doprawić solą. Kiełbasę pokroić w ukośne plastry. Podawać polaną sosem z ziemniakami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*