Kiełbasę włożyć do rondla, zalać piwem i wodą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, gotować pod przykryciem około 20 minut. Kiełbasę wyjąć.
Sporządzić rumianą zasmażkę z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić ją przecedzonym wywarem z kiełbasy, dodać do niej przetartą cebulę i pozostałe dodatki.
Do otrzymanego sosu dodać karmel, Karmel przyrządza się w sposób następujący: cukier kryształ wsypuje się do rondelka i smaży, aż się zrumieni na ciemnozłoty kolor (cukier należy stale mieszać, aby się nie przypalił).
Po zestawieniu z ognia dodaje się tyle wody, ile jest potrzebne do sporządzanej potrawy.
Sos zagotować, doprawić solą. Kiełbasę pokroić w ukośne plastry. Podawać polaną sosem z ziemniakami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!