- Kiełbasę włożyć do rondla, zalać piwem i wodą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, gotować pod przykryciem około 20 minut. Kiełbasę wyjąć. 
- Sporządzić rumianą zasmażkę z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić ją przecedzonym wywarem z kiełbasy, dodać do niej przetartą cebulę i pozostałe dodatki. 
- Do otrzymanego sosu dodać karmel, Karmel przyrządza się w sposób następujący: cukier kryształ wsypuje się do rondelka i smaży, aż się zrumieni na ciemnozłoty kolor (cukier należy stale mieszać, aby się nie przypalił). 
- Po zestawieniu z ognia dodaje się tyle wody, ile jest potrzebne do sporządzanej potrawy. 
- Sos zagotować, doprawić solą. Kiełbasę pokroić w ukośne plastry. Podawać polaną sosem z ziemniakami. 
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!