- Czas przygotowania
- 30 minut
- Czas gotowania
- 120 minut
- Poziom trudności
- trudny
- Porcje
- 4 osoby
- Posiłek
- Obiad
- Autor
- Opublikowano
- 26 kwietnia 2017
- 1,00 szt.
- Kaczka
- 5,00 dag
- Bekon
- 0,20 l
- Woda
- 0,05 l
- Rum
- 0,10 l
- Wino wytrawne
- 1,00 dag
- Cytryna
- 8,00 dag
- Cebula
- 2,00 dag
- Masło
- 1,50 dag
- Koncentrat pomidorowy
- 2,00 szt.
- Ząbek czosnku
- 1,00 szt.
- Natka pietruszki
- Kaczkę podzielić na 4 porcje, przetrzymać godzinę w zalewie. Zalewę sporządza się przez połączenie wody, wina, rumu, koncentratu pomidorowego, pokrojonej cebuli, czosnku, soli, pieprzu oraz szczypty cukru.
- Po wyjęciu z zalewy porcje kaczki zrumienić na maśle i plasterkach bekonu, podlać wodą, dodać soku z cytryny, przełożyć do rondla i dusić.
- Po godzinie dodać zalewę, w której kaczka się moczyła i dusić przez następną godzinę w Szczelnie przykrytym naczyniu. Podawać z ryżem, kaszą gryczaną lub grzankami.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!