KACZKA PO POZNAŃSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
80 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
7,00 dag
Smalec
1,00 szt.
Kaczka
80,00 dag
Kapusta czerwona
4,00 dag
Słonina
8,00 dag
Cebula
1,00 dag
Mąka
0,25 l
Wino czerwone
2,00 dag
Masło
1,00 szt.
Cytryna
7,00 dag Smalec1,00 szt. Kaczka80,00 dag Kapusta czerwona4,00 dag Słonina8,00 dag Cebula1,00 dag Mąka0,25 l Wino czerwone2,00 dag Masło1,00 szt. Cytryna
KACZKA PO POZNAŃSKU
  1. Kaczkę przeciąć na pół, odciąć skrzydła, szyję i kręgosłup. Połówki kaczki obsmażyć pa smalcu.
  2. Podroby z kaczki posiekać, lekko zrumienić na patelni z dodatkiem pokrojonej cebuli i masła, podlać wodą i gotować 30 minut.
  3. Kaczkę przełożyć do rondla, podlać wywarem i dusić do miękkości. Kapustę poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, posolić, skropić sokiem z cytryny.
  4. Słoninę drobno pokroić, zasmażyć z cebulą i mąką, włożyć wraz z ugotowanymi, pokrojonymi podrobami do kapusty.
  5. Całość zalać winem, poddusić i doprawić do smaku cukrem i pieprzem.
  6. Pod koniec duszenia włożyć winogrona. Podawać z ziemniakami albo pyzami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*