KACZKA PO GDAŃSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
120 minut
Poziom trudności
trudny
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
50,00 dag
Pomarańcze
25,00 dag
Włoszczyzna
2,00 dag
Mąka
4,00 dag
Masło
1,00 l
Kaczka
0,03 l
Likier pomarańczowy
1,00 łyżka
Majeranek
50,00 dag Pomarańcze25,00 dag Włoszczyzna2,00 dag Mąka4,00 dag Masło1,00 l Kaczka0,03 l Likier pomarańczowy1,00 łyżka Majeranek
KACZKA PO GDAŃSKU
  1. Z kaczki odciąć skrzydła i szyję, posolić, natrzeć majerankiem, obrumienić w piecu.
  2. Szyję i skrzydła posiekać, obrumienić na maśle z pokrojonymi warzywami, podlać wywarem z włoszczyzny i gotować na bulion.
  3. Obrumienioną kaczkę zalać przecedzonym bulionem i dusić w piekarniku pod przykryciem do miękkości.
  4. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, wlać sok z połowy ilości pomarańczy i likier.
  5. Kaczkę wyporcjować. Podawać przełożoną plastrami świeżej, obranej ze skórki pomarańczy, polaną sosem z duszenia.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*