KABACZKI NADZIEWANE PIECZARKAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
1,00 szt.
Kabaczek
70,00 dag
Pieczarki
20,00 dag
Bułka tarta
20,00 dag
Cebula
10,00 dag
Oliwa
2,00 dag
Masło
2,00 szt.
Natka pietruszki
4,00 szt.
Jajko
5,00 dag
Utarty żółty ser
12,00 dag
Śmietana
2,00 dag
Mąka
3,00 szt.
Ząbek czosnku
1,00 szt. Kabaczek70,00 dag Pieczarki20,00 dag Bułka tarta20,00 dag Cebula10,00 dag Oliwa2,00 dag Masło2,00 szt. Natka pietruszki4,00 szt. Jajko5,00 dag Utarty żółty ser12,00 dag Śmietana2,00 dag Mąka3,00 szt. Ząbek czosnku
KABACZKI NADZIEWANE PIECZARKAMI
  1. Kabaczek umyć, obrać, przekrajać wzdłuż na połówki, wydrążyć nasiona z luźnym miąższem. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, drobno poszatkować i lekko obrumienić na oliwie, osolić. Dusić kilka minut pod przykryciem.
  2. Tartą bułkę rozsypać równomiernie na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, wymieszać z pieczarkami, dodać jaja, połowę naci pietruszki i uduszoną na oliwie drobno posiekaną cebulę.
  3. Wymieszać z dodatkiem paru łyżek mleka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie powinno być dość ostre.
  4. Wnętrze przygotowanego kabaczka oprószyć solą, napełnić nadzieniem. Ułożyć na blasze emaliowanej czy w. brytfannie.
  5. Powierzchnię napełnionego kabaczka skropić stopionym masłem i posypać utartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, następnie podlać wrzącą wodą, zmniejszyć dopływ ciepła, dopiec.
  6. Do płynu włożyć posiekany czosnek. W trakcie dopiekania znaczna ilość płynu odparuje. Miękki kabaczek polać śmietaną wymieszaną z przesianą mąką.
  7. Pozostawić kilka minut w piekarniku. Kabaczek wyłożyć na półmisek, posypać pietruszką. Podawać z kluskami kładzionymi lub kaszą ugotowaną na sypko.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*