Kabaczek umyć, obrać, przekrajać wzdłuż na połówki, wydrążyć nasiona z luźnym miąższem. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, drobno poszatkować i lekko obrumienić na oliwie, osolić. Dusić kilka minut pod przykryciem.
Tartą bułkę rozsypać równomiernie na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, wymieszać z pieczarkami, dodać jaja, połowę naci pietruszki i uduszoną na oliwie drobno posiekaną cebulę.
Wymieszać z dodatkiem paru łyżek mleka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie powinno być dość ostre.
Wnętrze przygotowanego kabaczka oprószyć solą, napełnić nadzieniem. Ułożyć na blasze emaliowanej czy w. brytfannie.
Powierzchnię napełnionego kabaczka skropić stopionym masłem i posypać utartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, następnie podlać wrzącą wodą, zmniejszyć dopływ ciepła, dopiec.
Do płynu włożyć posiekany czosnek. W trakcie dopiekania znaczna ilość płynu odparuje. Miękki kabaczek polać śmietaną wymieszaną z przesianą mąką.
Pozostawić kilka minut w piekarniku. Kabaczek wyłożyć na półmisek, posypać pietruszką. Podawać z kluskami kładzionymi lub kaszą ugotowaną na sypko.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!