KABACZKI NADZIEWANE MIĘSEM I RYŻEM

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
2 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
4,00 szt.
Ząbki czosnku
20,00 dag
Cebuli
2,00 łyżka
Smalcu
25,00 dag
Mięsa mielonego
0,50 szk.
Ryżu
1,00 szt.
Kabaczek
1,00 szk.
Rosołu
1,00 łyżka
Bułki tartej
1,00 szk.
Śmietany
4,00 łyżka
Posiekanego koperku
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
KABACZKI NADZIEWANE MIĘSEM I RYŻEM
  1. Kabaczek lub dynię makaronową umyć. Kabaczek obrać cienko ze skórki, dynię pozostawić w skórce. Przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć pestki wraz z luźnym miąższem. Wnętrze dyni czy kabaczka lekko oprószyć solą i pieprzem.
  2. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, poddusić z dodatkiem łyżki smalcu, nie rumienić. Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w bardzo cienkie paski, lekko poddusić z cebulą, wymieszać z ryżem, dodać koperek i drobno posiekany czosnek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Przygotowanym nadzieniem napełnić połówki dyni lub kabaczka, ułożyć w brytfannie, skropić tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika, po 15 minutach pieczenia podlać wywarem z warzyw lub rosołem, przykryć, dopiec.
  4. Potrawa powinna się bardzo lekko zrumienić. Zrumienioną dynię lub kabaczek posypać tartą bułką, polać śmietaną i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika przyprawić do smaku sos, który powstał w trakcie pieczenia, potrawę ułożyć na półmisku, posypać pietruszką. Podawać na gorąco z dodatkiem surówek i ziemniaków.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*