Kabaczek lub dynię makaronową umyć. Kabaczek obrać cienko ze skórki, dynię pozostawić w skórce. Przekrajać wzdłuż na pół, wydrążyć pestki wraz z luźnym miąższem. Wnętrze dyni czy kabaczka lekko oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, poddusić z dodatkiem łyżki smalcu, nie rumienić. Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w bardzo cienkie paski, lekko poddusić z cebulą, wymieszać z ryżem, dodać koperek i drobno posiekany czosnek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym nadzieniem napełnić połówki dyni lub kabaczka, ułożyć w brytfannie, skropić tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika, po 15 minutach pieczenia podlać wywarem z warzyw lub rosołem, przykryć, dopiec.
Potrawa powinna się bardzo lekko zrumienić. Zrumienioną dynię lub kabaczek posypać tartą bułką, polać śmietaną i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika przyprawić do smaku sos, który powstał w trakcie pieczenia, potrawę ułożyć na półmisku, posypać pietruszką. Podawać na gorąco z dodatkiem surówek i ziemniaków.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!