JAJA ZAPIEKANE Z KASZĄ PERŁOWĄ LUB Z RYŻEM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
2,00 łyżka
Bułki tartej
2,00 Szklanki
Sosu z grzybów
1,00 szk.
Mleka
20,00 dag
Ryżu
4,00 szt.
Jajka
2,00 łyżka
Ostrego utartego sera
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
2,00 łyżka Bułki tartej2,00 Szklanki Sosu z grzybów1,00 szk. Mleka20,00 dag Ryżu4,00 szt. Jajka2,00 łyżka Ostrego utartego sera4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki
JAJA ZAPIEKANE Z KASZĄ PERŁOWĄ LUB Z RYŻEM
  1. Jaja umyć, kolejno wylewać ich zawartość do miseczki. Ryż przebrać, umyć. Zagotować mleko z dodatkiem szklanki wody i masła, osolić. Do wrzątku wsypać ryż, ugotować na sypko.
  2. Gdy ryż wchłonie płyn, należy garnek ustawić na płytce ochronnej na bardzo małym płomieniu lub dogotować w kąpieli wodnej. Ugotowany ryż wymieszać z pietruszką, przyprawić pieprzem i wyłożyć na żaroodporny półmisek.
  3. Łyżką wazową uformować na powierzchni ryżu 4 wgłębienia. W każdym umieścić jedno jajko. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gdy jaja zaczną się ścinać, wyjąć, zalać przygotowanym sosem grzybowym.
  4. Powierzchnię posypać serem "wymieszanym z tartą bułką. Zrumienić. Podawać z dodatkiem fasolki szparagowej lub zielonego groszku i z surówkami z warzyw.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*