JAJA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
2 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
5,00 dag
Utartego sera
2,00 Szklanki
Sosu beszamelowego
5,00 szt.
Jajek
0,50 Szklanki
Puree z ziemniaków
2,00 łyż.
Masła
2,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
2,00 łyżka
Posiekanego koperku
2,00 łyżka
Posiekanego szczypiorku
1,00 łyżka
Bułki tartej
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
5,00 dag Utartego sera2,00 Szklanki Sosu beszamelowego5,00 szt. Jajek0,50 Szklanki Puree z ziemniaków2,00 łyż. Masła2,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki2,00 łyżka Posiekanego koperku2,00 łyżka Posiekanego szczypiorku1,00 łyżka Bułki tartej1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
JAJA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM
  1. Jaja umyć, ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody. Gdy ostygną, obrać, pokrajać w ćwiartki. Purée wymieszać z 4 łyżkami posiekanej zieleniny i 1 1/2 łyżeczki masła, przyprawić solą i pieprzem.
  2. Żaroodporny półmisek posmarować masłem (margaryną). Dno półmiska przykryć równomiernie ziemniakami, posypać połową utartego sera.
  3. Na powierzchni purée ułożyć ćwiartki jaj, oprószyć solą i pieprzem. Zalać równomiernie sosem beszamelowym. Powierzchnię sosu posypać serem wymieszanym z tartą bułką.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Czas zapiekania — 10 minut. Zapieczoną potrawę posypać pozostawioną zieleniną, podawać na kolację z dodatkiem pieczywa i sałatek z warzyw.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*