Jaja umyć, ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody. Gdy ostygną, obrać, pokrajać w ćwiartki. Purée wymieszać z 4 łyżkami posiekanej zieleniny i 1 1/2 łyżeczki masła, przyprawić solą i pieprzem.
Żaroodporny półmisek posmarować masłem (margaryną). Dno półmiska przykryć równomiernie ziemniakami, posypać połową utartego sera.
Na powierzchni purée ułożyć ćwiartki jaj, oprószyć solą i pieprzem. Zalać równomiernie sosem beszamelowym. Powierzchnię sosu posypać serem wymieszanym z tartą bułką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Czas zapiekania — 10 minut. Zapieczoną potrawę posypać pozostawioną zieleniną, podawać na kolację z dodatkiem pieczywa i sałatek z warzyw.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!