JAJA W KOSZULKACH ZAPIEKANE W POMIDORACH

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
8,00 szt.
Pomidorów
1,00 łyżka
Octu
8,00 szt.
Jajek
2,00 Szklanki
Sosu mlecznego
1,00 łyżka
Bułki tartej
4,00 łyżka
Posiekanego szczypiorku
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
8,00 szt. Pomidorów1,00 łyżka Octu8,00 szt. Jajek2,00 Szklanki Sosu mlecznego1,00 łyżka Bułki tartej4,00 łyżka Posiekanego szczypiorku1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
JAJA W KOSZULKACH ZAPIEKANE W POMIDORACH
  1. Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do miseczki lub filiżanki. W niskim, szerokim naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Do wrzątku wlewać kolejno jaja, przechylając filiżankę nad powierzchnią wody.
  2. Gotować jednorazowo 2-3 jaja w przykrytym rondlu. Po 2 minutach wyjmować ugotowane jaja łyżką cedzakową i układać na talerzu.
  3. Pomidory umyć, osuszyć, skrajać wierzchy, wydrążyć łyżeczką miąższ, który trzeba od razu wykorzystać do przyrządzenia napoju lub zupy. Wnętrze wydrążanych pomidorów oprószyć solą i pieprzem. Do każdego włożyć jedno jajko w „koszulce”, oprószyć je solą i pieprzem.
  4. Napełnione pomidory ułożyć na żaroodpornym półmisku, zalać przygotowanym sosem, posypać tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Podawać na tym samym półmisku, na którym zapiekano potrawę.
  5. Powierzchnię zapiekanki posypać szczypiorkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków i zielonej sałaty lub surówki z kapusty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*