Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do miseczki lub filiżanki. W niskim, szerokim naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Do wrzątku wlewać kolejno jaja, przechylając filiżankę nad powierzchnią wody.
Gotować jednorazowo 2-3 jaja w przykrytym rondlu. Po 2 minutach wyjmować ugotowane jaja łyżką cedzakową i układać na talerzu.
Pomidory umyć, osuszyć, skrajać wierzchy, wydrążyć łyżeczką miąższ, który trzeba od razu wykorzystać do przyrządzenia napoju lub zupy. Wnętrze wydrążanych pomidorów oprószyć solą i pieprzem. Do każdego włożyć jedno jajko w „koszulce”, oprószyć je solą i pieprzem.
Napełnione pomidory ułożyć na żaroodpornym półmisku, zalać przygotowanym sosem, posypać tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Podawać na tym samym półmisku, na którym zapiekano potrawę.
Powierzchnię zapiekanki posypać szczypiorkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków i zielonej sałaty lub surówki z kapusty.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!