JAJA SMAŻONE W PANIERCE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
5 minut
Czas gotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
2 osoby
Posiłek
Przekąska
Autor
Opublikowano
7,00 szt.
Jajek
1,00 łyżka
Octu
3,00 łyżka
Mleka
1,00 szczypt
Soli
0,70 Szklanki
Bułki tartej
1,00 szt.
Smalec
7,00 szt. Jajek1,00 łyżka Octu3,00 łyżka Mleka1,00 szczypt Soli0,70 Szklanki Bułki tartej1,00 szt. Smalec
JAJA SMAŻONE W PANIERCE
  1. W niskim, szerokim rondlu zagotować wodę z dodatkiem octu lub soku z cytryny i z solą. Jaja umyć, wybijać kolejno do filiżanki. Przychylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody, ostrożnie wlewać jaja do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem przez około 2 min, a następnie wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
  2. Białko jaj powinno się ściąć całkowicie, żółtko powinno pozostać płynne. Ugotowane jaja otaczać w surowym jajku, roztrzepanym z kilkoma łyżkami mleka, i w tartej bulce.
  3. Smażyć na patelni z rozgrzanym smalcem lub oliwą. Gorące jaja ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego i z warzywami gotowanymi lub surówkami jako danie obiadowe lub na kolację.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*