GOŁĄBKI Z KAPUSTY NIETYPOWE

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
60 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
0,50 łyżka
Mąki
3,00 łyżka
Śmietany
0,50 Kilogram
Pomidorów
1,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
2,50 łyżka
Tłuszczu
20,00 dag
Cebuli
0,50 szk.
Bułki tartej
40,00 dag
Mięsa mielonego
1,00 szt.
Kapusta biała
3,00 łyżka
Posiekanej bazylii
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Cukru
1,00 szczypt
Chilli
GOŁĄBKI Z KAPUSTY NIETYPOWE
  1. Wybrać luźno związaną główkę kapusty, oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, ostrożnie poodchylać liście. Zagotować w dużym garnku wodę, osolić, do wrzątku włożyć główkę kapusty, obgotować. Liście powinny nieco zmięknąć.
  2. Obgotowaną kapustę odcedzić, ostudzić, ostrożnie zdjąć kolejno liście, uważając, żeby ich nie uszkodzić. Skrajać nieco gruby nerw każdego listka. Mięso oczyścić, umyć, zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko podrumienić z dodatkiem smalcu.
  3. Do masy mięsnej dodać cebulę, tartą bułkę, jajko i posiekaną pietruszkę, dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, dolewając nieco wody. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie układać kolejno na liściach kapusty, zakładać boki liści do środka, zwinąć ściśle w ruloniki, ułożyć w rondlu jeden obok drugiego, oprószyć solą i pieprzem, skropić tłuszczem, podlać wodą. Udusić na wolnym ogniu.
  4. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do gołąbków pod koniec duszenia, oprószyć mąką. Gdy się pomidory rozgotują, odstawić, wymieszać sos ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i papryką.
  5. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, polać sosem, posypać bazylią. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem ziemniaków.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*