Wybrać luźno związaną główkę kapusty, oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, ostrożnie poodchylać liście. Zagotować w dużym garnku wodę, osolić, do wrzątku włożyć główkę kapusty, obgotować. Liście powinny nieco zmięknąć.
Obgotowaną kapustę odcedzić, ostudzić, ostrożnie zdjąć kolejno liście, uważając, żeby ich nie uszkodzić. Skrajać nieco gruby nerw każdego listka. Mięso oczyścić, umyć, zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko podrumienić z dodatkiem smalcu.
Do masy mięsnej dodać cebulę, tartą bułkę, jajko i posiekaną pietruszkę, dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, dolewając nieco wody. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie układać kolejno na liściach kapusty, zakładać boki liści do środka, zwinąć ściśle w ruloniki, ułożyć w rondlu jeden obok drugiego, oprószyć solą i pieprzem, skropić tłuszczem, podlać wodą. Udusić na wolnym ogniu.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do gołąbków pod koniec duszenia, oprószyć mąką. Gdy się pomidory rozgotują, odstawić, wymieszać sos ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i papryką.
Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, polać sosem, posypać bazylią. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem ziemniaków.
Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!